FSC®

Ønsker du en FSC® mærket tryksag, så kan vi hos LetTryk sagtens lave det til dig. I så fald er du velkommen til at kontakte os på 86 62 29 07 og få en snak. Prisen på en tryksag med FSC® mærke vil dog være højere end uden, da der i så fald er ekstra håndtering hos os.

I Danmark er der rigtig godt styr på papirimporten, da papiret kommer fra norske og baltiske skove, hvor der er god kontrol med skovdriften. Så du kan med ro i sindet bestille tryksager hos os.

Hvad er FSC®?

FSC® (Forest Stewardship Council®) er en international non-profit mærkningsordning, som arbejder for, at træ til produktion kun bliver fældet på en bæredygtig måde i hele verden. Det indebærer:

 • At der ikke fældes flere træer, end at skoven kan nå at reproducere sig selv
 • At dyr og planteliv er beskyttet i processen med at fælde skov
 • At de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og en ordentlig løn

FSC® er global

FSC® skove ligger i hele verden. Lige fra de danske skove til regnskovene i Sydamerika, og bushskovene i Østafrika. Det vil sige, at virksomheder kan skaffe bæredygtigt træ fra hele verden på grund af de initiativer, som FSC® har foretaget og på grund af de mange virksomheder verden over, som støtter op om den bæredygtige tilgang.

FSC® certificering

Når en virksomhed får FSC® certificering betyder det, at de har taget ansvar i forhold til de produkter, de arbejder med. Det er uanset, om de selv producerer varer af træ, eller om de køber og sælger varer af træ. Det stiller store krav til sporbarheden af produkterne, så man sikrer, at det reelt set er FSC® mærket træ, der indgår. Men det sikre, at kunderne ved, at de medvirker en ansvarlig drift af verdens skove.

3 typer af FSC® certificering

Der findes tre typer af FSC® certificering

 • FM/CoC-certificering til skovejere og skovforpagtere
 • CoC-certificering (Chain of costody) til producenter, grossister, handelsvirksomheder og lignende.
 • Varemærkelicens, der gives til virksomheder (ikke producenter), der sælger til slutbrugeren eller anvender FSC-certificerede produkter, og som gerne vil markedsføre produkter som FSC-certificerede

Hos LetTryk har vi en CoC-certificering. Det er en sporbarhedscertificering, der sikrer, at træbaserede materialer har en ansvarlig og bæredygtig oprindelse – så som papir til tryksager.

Ansvarlig og bæredygtig skovdrift

FSC® har 10 grundprincipper eller kriterier, som en bæredygtig skovdrift skal leve op til for at kunne være en FSC® skov. Det er disse 10 grundprincipper, der gør, at slutkunder og virksomheder kan stole på FSC-mærket. De 10 grundprincipper indebærer:

 1. Overholdelse af lovgivning
 2. Arbejdstagernes rettigheder og ansættelsesvilkår
 3. Oprindelige folks rettigheder
 4. Forholdet til lokalsamfundet
 5. Skovens goder
 6. Miljøværdier og påvirkning
 7. Driftsplanlægning
 8. Overvågning og vurdering
 9. Høje bevaringsværdier
 10. Gennemførelse af driften

FSC® kontrollerer således skovdriften hele vejen rundt – lige fra lovgivning og driftsplaner til skovens miljø og lokalbefolkningen.

Vil du vide mere om FSC’s® grundprincipper, kan du læse mere på deres hjemmeside her.

Du er selvfølgelig også velkommen til at kontakte os og høre mere om vores FSC® certificering eller FSC® mærket på telefon 86 62 29 07.